Neden İnsülin Kullanıyorum?

İnsülin Nedir?

İnsülin, vücudumuzda midemizin arkasında bulunan pankreas organından salgılanan bir hormondur.
İnsülinin Vücudumuzdaki Görevi Nedir?

İnsülin vücudumuzdaki kan şekerinin düzenlenmesini sağlar. Kanımızdaki fazla olan şekerin hücre içerisine girmesini sağlayarak bir taşıyıcı görevi üstlenir.

Diyabet ve İnsülin İlişkisi

Vücudumuzdaki pankreas organında beta hücreleri tarafından insülin salgılanır. Pankreas yeteri kadar insülin üretemezse kan şekerinde anormallikler görülmeye başlar. Yeteri kadar insülin salgılanamayan ya da insülin rezervlerinin tamamen boş olmasıyla birlikte diyabet hastalığı görülür. Günümüzde farklı çeşit diyabet türleri vardır. Ancak en fazla Tip 1 ve Tip 2 diyabet görülmektedir. Tip 1 diyabet genetik geçişli olmasıyla birlikte erken yaşlardakarşımıza çıkar. Tip 1 diyabetli hastaların insülin rezervleri boştur. Yani pankreas insülin üretemez. Bu yüzden Tip 1 diyabetli hastalar sürekli olarak vücudun üretemediği insülini dışarıdan almak zorundadırlar. Tip 2 diyabet ise daha çok çevresel faktörlerin ön planda olduğu ancak genetik geçişte gösteren bir hastalıktır. Kişide genetik olarak diyabete yatkınlık varsa aynı zamanda sürekli fastfood yiyeceklerle beslenme, egzersizden uzak sedanter bir yaşam şekli benimseyen kişilerde görülme olasılığı daha da artmaktadır. Tip 2 diyabetli hastaların pankreaslarından insülin hormonu belli miktarda salgılanır. Ancak yeterli olmamakla birlikte kişinin kan şekerinde değişikliklere sebep olur. Bu yüzden Tip 2 diyabetli hastalar da eksik olan insülini dışarıdan sağlamak zorundadırlar.

İnsülin Kimlere Yapılır?

Pankreas tarafından insülinin salgılanmadığı ya da insülinin aktif olarak kullanılamadığı Tip 1 ve Tip 2 diyabetli hastalara yapılır.

İnsülinin Risk Faktörleri Nelerdir?

Genetik yatkınlığın olması, bozulmuş glikoz toleransı, sedanter yaşam, aşırı yağlı beslenme, fiziksel aktivite azlığı ile birlikte kişinin Tip 1 ve Tip 2 diyabet hastası olması risk faktörleri içerisindedir.

 

Bir cevap yazın