Kan Şekeri Için Istenen Hedefler Nelerdir?

Kan Şekeri Normal Değer Aralıkları Neler?

Kan şekeri kontrolü aslında diyabetli bireyler için oldukça önemli bir durumdur. Kan şekerinize göre günlük hayatınızı ve diyabetinizi yönetmeyi bilmeniz gerekmektedir. Kan şekeri düzeyi kandaki glikoz miktarınızdır. Normal bireyde ideal aralık yemek öncesinde 70-100 mg/dl iken  diyabetli bireyde istediğimiz aralık 70-130 mg/dl’dir. Bu minimal 70 mg/dl değerinin altında olması hipoglisemi geliştiğini göstermektedir. O yüzden kan şekeri takibi son derece önemlidir.  Yemek yedikten bir saat sonra normal bireyde kan şekerinin 120 mg/dl’den düşük olmasını bekleriz. Ancak diyabetli bireyde bu oran yüksek olacağı için yemek yedikten bir saat sonra değil iki saat sonra kan şekerine bakılmasını isteriz. Normal bir yetişkinde iki saat sonra kan şekerinin 130 mg/dl’den düşük olması beklenir. Diyabetli birey için ise yemek yedikten iki saat sonra 180 mg/dl’den düşük olması beklenmektedir.

Kan Şekerini Nasıl Ve Hangi Sıklıkta Ölçmem Gerek?

Kan şekerinizi ölçeceğiniz aletin adına glikometre denilmektedir. Pil ile çalışan ve hafıza özelliği olan glikometreler daha önce ölçülmüş kan şekeri düzeyini göstermektedir. Kan şekerinizi ölçmek için kullandığınız diğer araçlardan biri strip dediğimiz kan şekeri ölçüm çubukları diğeri ise parmağınızı delmeyi sağlayan kalem iğnelerdir. Kalem şeklinde olan bu aparatın içine iğne uçlarınızı sizin yerleştirmeniz gerekmektedir. Ve kullandıktan sonra bu iğne uçları çıkarılarak atılmalıdır. Başka hastaya veya yakınınıza asla kullanılması için verilmemelidir.

Kan Şekerimi Nasıl Ölçeceğim?

-Kan şekerinizi ölçmeden önce ellerinizi yıkayın.

– Glikometreye uygun stripi ok hizasında yerleştirin.

– Daha sonra iğne ucunu kaleme takın ve bir pamuk ile parmak ucunuzu silin.

– Kalem iğneler içerisinde iğne ucu görünmez. İğne ucunun olduğu yer şeffaftır. Üzerindeki numaralar sayesinde kalem içinden iğne ucunun ne kadar çıkacağını ayarlayabilirsiniz. Kalemin tepe kısmını yukarı doğru kaldırıp parmağınıza yaklaştırdığınızda kalem üzerindeki düğmeye basmanızla parmak ucunuzdan kan gelecektir.

– İğne ucu çok ince olduğu için belki bir anda kan gelmeyebilir. Öyle durumda parmağınızı hafifçe bastırın ve kanın dışarı çıkmasını sağlayın.

– İlk kan ile ölçüm yapmayın.

– Pamuk ile ilk kanı temizledikten sonra parmağınızı hafifçe bastırıp ikinci kanın çıkmasına izin verin.

– Daha sonra glikometreye taktığınız stripin ucunu akan kana doğru yaklaştırın. Zaten strip kanı direk olarak çekecektir. Glikometre bir kaç saniye sonra sonucu size gösterecektir.

–  Pamuğu kanayan parmağınıza götürerek biraz bastırıp bekleyin. Daha sonra kanamadığından emin olduktan sonra stripi ve pamuğu çöpe atmalı iğne ucunu ise plastik kutularda biriktirerek bağlı olduğunuz sağlık kurumuna imha edilmesi için götürmelisiniz.

– İşlem sonunda ellerinizi yıkamalısınız.

Kan Şekerimi Hangi Sıklıkta Ölçmem Gerek?

Kan şekerinizin ölçümü beslenmenize, fiziksel aktivitenize ve günlük yaşantınıza göre değişmektedir. Glisemi kontrolü sağlanana kadar siz insülin kullanan diyabet hastalarında günlük 4-8 defa kan şekeri takibi yapılması önerilir. Her öğün yemek öncesi ve yemekten iki saat sonra tokluk kan şekerinize bakabilirsiniz. Eğer orta etkili insülin kullanıyorsanız gece yattıktan sonra saat 02-03 arası insülininizin pik yaptığı saatte kan şekerinize bakabilirsiniz. Bu durum sizin glisemi kontrolünüzü sağlayana kadar devam etmelidir. Glisemi kontrolü sağladıktan sonra haftada bu 4-5 defaya indirilebilir.

HgA1c Değeri Ne Demek?

Vücudumuzda kan üreten hücrelere eritrosit denilmektedir. Kırmızı kan hücreleri olarak da isimlendirilmektedir. Eritrositlerin içerisinde dokulara oksijen ve karbondioksiti taşıyan protein yapısında maddeler bulunur. Bu maddelere hemoglobin denir. Kandaki glikoz düzeyi arttığı zaman glikoz molekülleri eritrosit içindeki hemoglobine bağlanır. Kandaki normalin üstündeki glikoz ne kadar uzun süre kalırsa o kadar fazla glikoz kırmızı kan hücrelerine bağlanır ve glikolize hemoglobin düzeyini arttırır. Bu durum bize kan glikoz değeri hakkında bilgi verir. Vücudumuzda bu glikolize hemoglobin düzeyinin %7’den düşük olması gerekmektedir. Eritrositlerin vücudumuzdaki ömrü 120 gündür ve 120 günün sonunda parçalanırlar.  Eritrositler üç ayda bir yani 120 günün sonunda yıkıldığı için kontrollere üç ayda bir çağrılıp HgA1c değeri’ne bakılarak glisemi kontrolü yapılmış olur.

Bir cevap yazın