İnsülin Dozunu Neye Göre Ayarlayacağım Ve Insülinimi Nasıl Taşıyıp Saklayacağım?

İnsülin Doz Ayarlamasını Nasıl Yapacağım?

İnsülin dozunuz hekim tarafından başlangıçta kg başına göre ayarlanır. Ayrıca sizin kilo durumunuz, fiziksel aktivite durumunuz, diyabetin herhangi bir komplikasyonunun olup olmaması durumuna göre (hipoglisemi, böbrek yetmezliği gibi.) zaman içerisinde değiştirilebilir. Bunu genellikle hekim veya hemşireniz belirler. Insulin kalemi kullanıyorsanız kalemin arkasındaki kartuş kısmını çevirerek istediğiniz dozu kolaylıkla ayarlayabilirsiniz. Eğer insulin enjektörü kullanıyorsanız 0,5 ml’lik enjektörlerin her bir çizgisi 1 ünite insülini içerirken 1 ml’lik enjektörlerin her bir çizgisi 2 ünite insulin içermektedir.

İnsülinimi Evde Hangi Koşullarda Saklayacağım

Açılmamış insulin ve kartuşları son kullanım tarihine kadar buzdolabında 2-8oC’de saklanabilir. Açılmış kartuş ve flakonlar ise aşırı sıcak olmamak koşulu ile oda ısısında 30 güne kadar kullanılabilir. Ancak ülkemizdeki hava şartları göz önüne alınarak bütün diyabetli bireylerin +4oC de yani buzdolabının normal kapak kısmında saklamalarını önermekteyiz. Orta/uzun etkili veya karışım insulin preparatları açıldıktan 15 gün sonra etki düzeylerini hafifçe kaybetmeye başlar. Hasta ve hastalıktan kaynaklanan şartlar değişmediği halde kan şekerinizde ciddi oynamalara sahipseniz bu durumu göz önünde bulundurmalısınız. Açılmış insülininizi buz dolabında saklamaya devam etmeniz durumunda enjeksiyonunuzu yapmadan önce biraz oda sıcaklığında bekletip yapmanızı öneririz. Buz dolabından hemen çıkartılıp yapılan insülinler oda sıcaklığında yapılanlara göre daha fazla ağrı duymanıza sebep olabilmektedir.

Seyehat Sırasında Nasıl Taşıyacağım?

Açılmış olan insülininizi çantanızda güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde taşıyabilirsiniz. Insülininizi çok sıcağa veya çok soğuğa maruz bırakmamalısınız. Kişisel arabanız ile seyehat ediyorsanız arabanın ön tarafına koyulması güneş ışığına maruziyeti arttıracağı için çok önerilmemektedir. Uzun süre park halinde arabayı bırakmanız durumunda insülininizi arabada unutmamalısınız. Seyehat sırasında insülininizi yanınızda taşımalısınız.Otobüs kullananlar içinde aynı şekilde insülinini yanında taşımaları önerilmektedir. Eğer otobüsün içi çok sıcak veya çok soğuk değilse molalarınızda otobüste bırakabilirsiniz. Uçak kullanıyorsanız eğer bagaja verilmemeli el çantasının içerisinde yanınıza almalısınız.

Bir cevap yazın