İnsülin Enjeksiyonumu Düzenli Olarak Kullanmazsam Yaşayabileceğim Olumsuz Durumlar Nelerdir?

Ben Diyabetli Bir Bireyim!!!

İnsülin tedavisini alan diyabet hastalarıdır. Diyabet hastaları hastalığın tedavisi için beslenme, egzersiz ve ilaç tedavisi ile yaşamlarını dengeleyerek kaliteli bir yaşama sahip olmaktadırlar. Bu yüzden Tip 1 ve Tip 2 diyabet hastaları öncelikle beslenme ve egzersize dikkat etmeli ve bunun yanında ilaç tedavilerini düzenli olarak devam ettirmek zorundadırlar. Tip 2 diyabetliler ilaç tedavisi olarak hekimin kararı doğrultusunda ya oral anti diyabetik dediğimiz tablet ilaçları ya da insülin tedavisini alırlar. Ya da her ikisini de kullanabilirler. Bu yüzden diyabet tedavisi bir bütün olarak düşünülmeli ve diyabetli hasta bütün tedavi içerikleri ile birlikte yaşamını devam ettirmelidir.Eğer bir diyabetli hasta beslenme ve egzersizine dikkat etmeyip insülin tedavisini yarıda keser ya da düzenli olarak kullanmazsa komplikasyon olarak nitelendirdiğimiz olumsuz durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Diyabetin Komplikasyonları Nedir ve Ne Anlama Gelmektedir?

Vücudumuzun görevlerini yerine getirebilmesi için enerjiye ihtiyacı vardır. Bu enerjiyi glikoz dediğimiz şekerden sağlamakta ve yediğimiz besinlerle de bunu karşılamaktadır. Glikozu enerji olarak kullanabilmek için de vücudun insuline ihtiyacı vardır. Çünkü insulin glikozu gerekli doku ve hücrelere taşıyan önemli bir taşıyıcı maddedir. Insulin eksikliği durumunda kandaki glikoz oranı artmakta olup doku ve hücrelere glikoz girememektedir. Bu durumda kandaki glikoz miktarının artması ve azalmasıyla ilişkili olarak doku ve hücrelerde harabiyetler meydana gelmektedir. Diyabetin komplikasyonları dediğimiz bu olumsuz durumlar ya ani olarak karşımıza çıkmakta ya da zamanla bu doku ve hücrelerdeki harabiyetin artmasıyla birlikte daha belirgin olarak karşımıza çıkmaktadır. Kan glikoz düzeyi sürekli olarak yüksek seyirlerde devam edecek olursa kalp-damar, böbrek, sinir ve göz dokusunda ciddi hasarlara sebebiyet verecektir.

Hipoglisemi ve Hiperglisemi Nedir ve Nasıl Gelişir?

Kan şekerinin ani olarak yükselmesine Hiperglisemi, ani olarak düşmesine de Hipoglisemi denilmektedir. Diyabetin ani olarak ortaya çıkan olumsuz durumları içerisinde yer almaktadırlar. Kandaki glikoz miktarının artmasıyla birlikte pankreastan normalde insulin hormonu salgılanmaktadır. Ancak diyabet hastalarında yeterli insülinin olmamasıyla birlikte kandaki glikoz doku ve hücrelere gidemeyeceğinden glikoz kanda birikmeye devam edecektir. Böylelikle Hiperglisemi dediğimiz tablo ortaya çıkacaktır. Diyabetli bireyin insulin dozunu fazla yapması, öğün atlaması, insulin yaptıktan sonra egzersize devam etmesi ve uzun etkili bir insulin kullanıyorsa insulin yapma saatinden daha ileri bir saatte insülini yapması gibi durumlarda ise Hipoglisemi dediğimiz tablo ortaya çıkacaktır.

İnsülin Tedavisini Düzenli Olarak Kullanmadığım Taktirde Bende de Bu Komplikasyonlar Gelişebilir mi?

Oluşabilecek bütün komplikasyonlar aslında diyabet tedavisinin düzenli olarak yapılmadığından ve yaşam şeklinin istenilen düzeyde bir iyileştirme olamamasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden insulin tedavisi alan diyabet hastaları için düzenli ve etkili insulin kullanımı, bu komplikasyonların oluşmaması için son derece önemli bir yere sahiptir.

Bir cevap yazın