İnsülin Enjeksiyonumu Yaparken Gelişebilecek Olumsuz Durumlar Nelerdir?

Lipohipertrofi Nedir, Nasıl Oluşur?

İnsülin enjeksiyonuna bağlı olarak yağ dokuda yumru şeklinde çıkıntıların olması anlamına gelmektedir.

İnsülin enjeksiyonu uygulayan tüm diyabetlilerde görülme olasılığı yüksektir. Sürekli aynı noktaya enjeksiyon yapmak ve enjeksiyon yaparken istenilen rotasyonun yani enjeksiyon yapılan alanın değiştirilmemesi durumunda ve insulin kalem iğnelerinin bir defadan daha fazla kullanılması durumunda oluşmaktadır.

Lipohipertrofili Bölgeye Enjeksiyon Yapılır Mı?

Lipohipertrofili bölgeye enjeksiyon uygulamak doğru değildir. Çünkü oluşan yağ dokusunun daha fazla artmasına sebep vermesiyle birlikte yapılan insülinin emilmemesi durumu da görülmektedir. Bu durumda kan şekerinde düzensizliklere sebep olmaktadır. Lipohipertrofili bölgeye insulinin emilimini hızlandırmak için sıcak uygulamak ya da masaj yapmak kesinlikle yanlıştır. Bu olay daha fazla insülinin emilmesine neden olup ani kan şekeri düşmesiyle birlikte hipoglisemi tablosunun açığa çıkmasına neden olur. Enjeksiyon yapılan bölgelerin elle muayene edilmesi ve masaj yapar gibi o bölgeler üzerinde hafif bastırılmasıyla lipohipertrofili bölge anlaşılır. Eğer lipohipertrofili bölgeye sahipseniz o bölgeye iyileşene kadar enjeksiyon yapmamanız gerekmektedir.

Lipoatrofi Nedir, Nasıl Oluşur.

Lipoatrofiler de insulin enjeksiyonuna bağlı olarak yağ dokuda çukur şeklinde çöküntülerin olması yani yağ dokusunun kaybı anlamına gelmektedir. Enjeksiyonun aynı bölge üzerinde sürekli olarak yapılması durumunda ortaya çıkmaktadır.

Bir cevap yazın