İnsülin Enjeksiyonumda Kullanılan Cihazlar Nelerdir?

İnsülin Enjektörleri

İnsülin enjektörleri normal enjektörlerden daha küçük ve daha incedir. Bu yüzden insulin dozunu hesaplamada oldukça kolaylık sağlar. 0,5 ml ve 1 ml’lik olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. 0,5 ml’lik enjektörlerin her bir çizgisi 1 ünite insüline denk gelmektedir. 1 ml’lik enjektörlerin ise her bir çizgisi 2 ünite insüline karşılık gelmektedir. İnsulin enjektörlerinin kullanımı insulin kalemlerinin kullanımına göre zordur. İleri yaş görme problem olan hastalar için yanlış doz hesaplama ve etkili insulin enjeksiyonunu yapamama gibi olumsuzluklara sebep olmaktadır.

İnsülin Kalemleri

İnsulin kalemleri enjeksiyonu yapmada oldukça pratiklik kazandırmıştır. Taşınması kolay olmakla birlikte doz hesaplamada kolaylık sağlayarak görme problemi olan hastalar için ergonomiktir. Hastanın okuması olmasa bile ucunda bulunan aparat sayesinde her çevirdiğinde duyduğu tık sesinin bir üniteye denk gelmesi doz ayarlamasında oldukça kolaylık sağlamaktadır.

İnsülin Kalem İğneleri

İnsulin kalem iğneleri tek kullanımlık olarak üretilen çeşitli boyut ve kalınlıklarda iğnelerdir. İğne uçları devlet tarafından karşılanan tam ödeme kapsamındadır. Bu yüzden iğne uçlarınız bitmeden önce hekime yazdırmayı unutmayın ve iğne uçlarından tasarruf etmeye çalışmayın. Kalem iğneleri insulin kalemlerinin ucuna takılmalı ve kullanıldıktan sonra atılmalıdır. Sürekli kullanımlar iğne ucunu aşındırarak daha fazla canınızın yanmasına, yetersiz doz yapımına aynı zamanda lipodistrofiye sebep olmaktadır. İğne ucunun kalemde bırakılması sonucunda insülinin hava ile temasına ve bulaşıcı hastalık riskine neden olmaktadır. Ayrıca, insulin dozunun iyi ayarlanmamasına ve kan şekerinde dalgalanmalara sebebiyet vermektedir. Sıcak havalarda ise insulin genişleyerek kalem ucundan sızmasına neden olur. Böylelikle kalemdeki insulin dozu azalmış olur. Günümüzde 4, 5, 6, 8, 12, 12,7 mm olmak üzere farklı numaralarda kalem iğneleri bulunmaktadır. Ancak daha çok 4, 5, 6 ve 8 mm’lik iğneler tercih edilmektedir. 12-12,7 mm’lik iğneler uzun olduğu ve kas içi enjeksiyonuna sebebiyet vereceği için çok tercih edilmemektedir.

4 mm’lik İğneler: Bu iğneler en çok tercih edilenlerden biridir. Bu iğneler kilo boy oranına bakılmaksızın tüm diyabetli kişiler için uygundur. Bu iğneleri deri kıvrımı yapmadan90 derece açıyla kullanabilirsiniz. Ancak kişi oldukça zayıfsa kısa iğneler kullanırken bile ince bir uzuvda veya karında kas içi enjeksiyonunu önlemek için deri kıvrımı yaparak enjeksiyon uygulanmalıdır.

5 mm’lik İğneler: Bu iğneler de en çok tercih edilen iğneler arasındadır. Kilo boy oranına bakılmaksızın tüm diyabetli kişiler için uygundur. 90 derece açıyla deri kıvrımı yaparak uygulanmalıdır.

6 mm’lik İğneler: Bu iğneler de tercih edilen iğneler arasındadır. Her kilodaki birey için uygundur. Normal kilo sınırları içinde olan bireyler 90 derece açıyla deri kıvrımı yaparak uygulayabilir. Ancak aşırı zayıf olan bireyler 6 mm’lik iğne ile deri kıvrımı yapmadan 45 derece açıyla enjeksiyon yapabilirler.

8 mm, 12, 12,7 mm’lik İğneler: 8 mm’den uzun iğneler tavsiye edilmemektedir. Bu iğneler kullanıldığında enjeksiyon 90 derece açıyla deri kıvrımı yapılarak uygulanmalıdır. Zayıf bireyler içinse 45 derece açıyla yapılmalıdır.

Güvenlikli İnsülin Kalem İğneleri

İğne ucunun koruyucu şeffaf bir kalkan üzerinde olmasıyla hem iğneyi takarken hem de çıkarırken güvenli bir ortam oluşturarak enjeksiyonun rahat bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Ayrıca bir defa kullanıldıktan sonra iğnenin otomatik olarak kilitlenmesinden dolayı iğnenin birden fazla kullanılması durumunda oluşabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırır. İğnenin görünmemesinden dolayı iğne korkusu olanlar için oldukça elverişlidir.

Bir cevap yazın