İnsülin Çeşitleri Nelerdir? Ben Hangi Insülini Kullanıyorum?

Kısa Etkili (Regüler) Insan Insülini

Bu insülinin etki süresi kısa olduğu için yemeklerden 30 dk öncesinde yapılması gereken berrak renkte olan insülindir. Yemekten sonraki kan şekerinizin düzenlenmesine neden olur. Bu insülini yaptıktan 30 dk sonra kesinlikle yemeğinizi yemelisiniz. Kristalize insan insülini olarak bilinen insülinin piyasa adı Actrapid HM ve Humulin R’dir.

Hızlı Etkili (Analog) Insülinler

Yemeklerden sonra kan şekerinin düzenlenmesini sağlayan berrak renkte olan insülindir. Etki başlangıcı hızlı olduğu için yemeklerden 15 dk öncesinde yapılması gerekmektedir. Glulisin, Lispro, Aspart İnsülin olarak bilinen insülinin piyasa adı Apidra, Humolog, Novorapid’dir. Insülini yaptıktan sonra mutlaka yemek yemelisiniz aksi taktirde bu insülini yapmanız hipoglisemi riskiyle karşılaşmanız anlamına gelmektedir.

Orta Etkili (NPH) Insan Insülini

Yemek zamanından bağımsız olarak yapılan insulinin etki başlangıcı 1-3 saat arasında değişmektedir. 8 saat sonra etkisi kendini ciddi şekilde gösterirken maksimum 16 saat sonra etkisi kaybolur. Genellikle gece dozu olarak 23:00 da yapılan insülinden 1-2 saat sonra ara öğün alınması gerekmektedir. Aynı zamanda sabah ve akşam olarak günde iki defa da kullanılabilmektedir. Yatmadan önce insülini yapıp yattıysanız ve ara öğün almadıysanız ilacın etkisini en çok gösterdiği pik saatinde hipoglisemi ile karşılaşabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için ara öğünleri almayı unutmamanız gerekmektedir. NPH İnsan İnsülini olarak bilinen insülinin piyasa adı Humulin N ve Insulatard HM’dir. Bulanık görünüme sahiptir. Kullanmadan önce muhakkak uygulama öncesinde önerilen şekilde karıştırmanız ve süt beyazı görünümü aldığından emin olmanız gerekmektedir.

Uzun Etkili Analog Insülinler

Açlıkta ve gece boyunca kan şekerinizin dengede kalmasını sağlayan insülindir. Genelde günde bir veya iki defa olacak şekilde yapılır. Düzenli zaman dilimlerinde yapılması gerekmektedir. Yani hangi saatte başlamışsanız diğer günlerde aynı saatte yapılmalıdır. Yapılmadan önce açlık veya tokluk durumu göz önüne alınmaz. Yapıldıktan bir saat sonra etkisini gösterirken pik etkisi bulunmamaktadır. Maksimum 26 saat etki süresi stabil olarak devam etmektedir. Glargin ve Detemir İnsülin olarak bilinen insülinin ticari adı Lantus ve Levemir’dir.

Karışım Insülinler

Karışım insülinler orta-kısa etkili ve hızlı-orta etkili karışım insülinler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Karışım insülinler de bulanık görünümlüdür. Bu yüzden yapılmadan önce muhakkak önerilen şekilde karıştırmanız ve süt beyazı görünümüne ulaşmanız gerekmektedir.

  • Orta-Kısa Etkili Karışım İnsülinler
Kan şekerinizin hem açlık hem de tokluk olarak düzenlenmesini sağlar. Günde iki veya üç kez kullanılabilir. Eğer orta-kısa etkili karışım insulin kullanıyorsanız yemeklerden hemen 10-15 dk öncesinde yapılması gerekmektedir. Günde iki kez kullanıyorsanız sabah ve akşam yemek saatlerinden önce yapılmalı ve iki öğün arasında 12 saat olmalıdır. Eğer üç kez kullanıyorsanız sabah, öğle ve akşam yemeklerinden 10-15 dk öncesinde insülininizi yapmalısınız. %25 insülin Lispro+%75 insülin Lispro Protamin ve %30 İnsülin Aspart + %70 İnsülin Aspart Protamin olarak bilinen insülinin ticari adı Humolog Mix 25, Humolog Mix 50 ve Novomix 30’dur. Bulanık görünüme sahiptir.

  • Orta-Hızlı Etkili Karışım İnsülinler
Bunlar da bulanık görünüme sahiptir. Açlık ve tokluk kan şekerinizin düzenlenmesinde kullanılır. Yemeklerden 30 dk öncesinde yapılması gerekmektedir. Maksimum 16 saat etki süresi bulunmaktadır. %30 kristalize + %70 NPH insan insülini olarak bilinen insülinin ticari ismi Humulin M 70/30 ve Mixtard HM 30’dur.

Bir cevap yazın